Dala Energi har utrett ett flertal områden i länet för möjliga solcellsparker men området längs med E16 mot Vansbro är det mest lämpliga för uppkoppling till nätet. Parken behöver en stor yta och närhet till en mottagningsstation som tar emot kraften.
– Det här ligger rätt i tiden med de energipriser och den klimatkris vi befinner oss i. Vi tar vara på solens resurser med tanke på framtiden och de klimatmål som förväntas uppnås till 2045, berättar Dala Energis projektledare Mago Göransson som även berättar att folk i allmänhet är positiva till solenergi.
Ytan på 6,5 hektar består i dag av gammal åkermark och ägs av en privat markägare. Mellan honom och Dala Energi finns nu ett arrendeavtal som gäller i fyrtio år, någon han är nöjd med.
– Det känns spännande och intressant med framtidens elproduktion. Det är också bra att marken kommer till nytta. Den går inte att använda till något annat, berättar markägare Anders Janises.
DalaVind fick sedan i uppdrag att driva processen med arrendedialog, (miljö)tillstånd och affärsupplägg.
-– Det känns jättebra. För vår del handlar det om att hitta olika lokala kraftproduktionslösningar så att vi kan fortsätta bidra till ett hållbart samhälle i länet, säger Helen Wittesjö, Vätgasansvarig på DalaVind.
Förhoppningen är att markarbetet ska inledas under sommar/höst och parken förväntas leverera cirka 4 000 MWh per år när den står klar. Det motsvarar cirka 300 villors elförbrukning under ett år.
Dala Vindkraft Ekonomisk förening har under en längre tid tittat på möjligheten att även erbjuda solenergi till medlemmar. Fram till nu har det bara varit vindkraft man kan bli delägare i.
– Vi i styrelsen har diskuterat möjligheten att även erbjuda solenergi till medlemmar, säger Sverker Ericsson, Dala Vindkraft. Vi ser att många börjar förstå att alla kraftslag behövs i energiomställningen. Det är inte alla som har möjlighet att sätta solceller på sitt eget tak, och då vill vi ge möjlighet att investera i solenergi som andelsägare.