Anslut dig till vårt elnät – Dala Energis
Hoppa till innehåll

Anslut dig till elnätet

Här hittar du all information du behöver för att ansluta dig till vårt elnät, som finns i Leksand, Rättvik, Gagnef och Säters kommun.

Behöver du en ny elnätsanslutning eller återanslutning till elnätet?

Vi besvarar dina frågor och hjälper dig genom processen. Om du planerar en ny anslutning, gör din beställning tillsammans med din elinstallatör, länken till föranmälan hittar du här på sidan.

Vi strävar efter att slutföra anslutningen inom tre månader efter att vi har fått in föranmälan. Men det kan ta längre tid på grund av årstidsrelaterade orsaker som tjäle, eller beroende på när vi får in den godkända offerten av dig.

Kom ihåg! Kabelröret ska ha ytterdiameter 110 mm, inte 50 mm som har varit vanligt tidigare. Eftersom vi numera drar grövre serviskablar på grund av ökad belastning som elbilar och liknande, behöver även kabelröret vara grövre.

Prisuppskattning för din anslutning

Visa pristabell för privatkunder (16-35 ampere)
Avstånd till närmaste nätstation16-25 A35 A
0-300 m50 000 kr67 750 kr
300-600 m50 000 kr
+ 570 kr/m
67 750 kr
+ 570 kr/m
600-1 200 m221 000 kr
+ 1 013 kr/m
238 750 kr
+ 1 013 kr/m
1 200-1 800 m828 500 kr
+ 594 kr/m
846 250 kr
+ 594 kr/m

Avståndet som anges i tabellen avser fågelvägen mellan din anslutningspunkt och närmaste nätstation. För att ge dig exakt pris behöver vi titta på informationen om din önskade anslutning och elnätets förhållanden på plats. Den definitiva kostnaden får du i den skriftliga offerten från oss.

Kostnaden varierar beroende på avstånd och anslutningstyp. Denna prislista är giltig från och med 240101. Alla priser är inklusive moms.

Vad händer om det är längre än 1 800 meter till närmsta elnätstation?

Om avståndet är över 1 800 meter från befintlig anslutningspunkt tillämpas alltid individuell prissättning. Kostnaden kommer i detta fall vara likvärdig med en anslutning inom 1 800 meter från befintlig anslutningspunkt.

Tillkommer någon rörlig avgift?

Du behöver inte betala rörlig avgift för de första 300 meterna. Avgifter tillkommer endast för den sträcka som överskrider detta avstånd, och för detta tillämpas metertillägg enligt prislistan. Avståndet i tabellen ovan avser den direkta linjen mellan din fastighets anslutningspunkt och närmaste elnätstation.

Hur gör jag om jag vill avsluta mitt abonnemang?

Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig med processen. Tänk på att när vi avlägsnar mätanordningen och om du senare vill återansluta din anläggning, kan det medföra vissa kostnader. För en återanslutning behöver vi också ett intyg från en behörig elinstallatör som bekräftar att din anläggning är i gott skick.

Anslut dig till elnätet – steg för steg

Steg 1

1. Du kontaktar och anlitar elinstallatör

Först behöver du hitta en auktoriserad elinstallatör för arbetet. Du som kund har ansvar för att gräva på egen mark, så du behöver även hitta någon som kan hjälpa dig med det om det behövs.

Steg 2

2. Elinstallatören skickar in en föranmälan till oss

Din elinstallatör skickar in en föranmälan till oss om din nya anslutning. Därefter börjar vi förbereda en offert till dig för det arbete som ska utföras.

Steg 3

3. Vi återkommer med en offert

Du får en offert med kostnader och tidsramar för anslutningen. Offerten är giltig i två månader. Ett snabbt godkännande från dig gör att vi kan påbörja arbetet snabbare.

Steg 4

4. Elinstallatören får nödvändig information

Efter påskriven offert får er elinstallatör ett installationsmedgivande – med all information som krävs för att utföra arbetet korrekt och effektivt enligt våra specifikationer.

Steg 5

5. Vi tar hand om formaliteterna

Vi ansöker om de tillstånd som krävs från berörda markägare för att utföra grävarbetet fram till anslutningspunkten vid din tomt.

Steg 6

6. Elinstallatören förbereder för anslutning

Efter din elinstallatör är klar med installationsarbetet i din fastighet, meddelar denne oss så att vi kan slutföra anslutningen.

Steg 7

7. Vi ansluter dig till elnätet

Vi kontrollerar och godkänner att alla uppgifterna från offert och föranmälan stämmer med överlämningspunkten. Därefter utför vi anslutningsarbetet.

Steg 8

8. Du väljer ett elavtal som passar dig

Nu är det dags för dig att teckna ett elnätsavtal och välja elavtal. Elavtalet väljer du själv från önskad leverantör. Om du inte väljer något får du ett anvisat avtal.

Beställ tjänster i vårt elnät

Vi på Dala Energi vill försäkra oss om att du har en säker och felfri elförsörjning och erbjuder en rad olika tjänster.

Tillsammans för bygdens bästa investering

Kontakta oss


Adress:
Dala Energi AB
Postadress: Box 254, 793 26 Leksand

Kundservice: 0247-738 00

Epost: info@dalaenergi.se

Chatta med oss

Vi har just nu x pågående störningar i elnätet.

Ring 0247-738 99 vid strömavbrott.

Vid driftstörningar arbetar vi med att åtgärda felet så snabbt som möjligt. Har du viktig information som kan hjälpa oss att hitta och åtgärda felet ber vi dig kontakta oss via telefon.

Eller gå till sidan för avbrott.