Vi gräver för framtiden – Dala Energi
Hoppa till innehåll

Vi gräver för framtiden

  • 3 min read

Dala-Energis första grävtag på Hjorthagen. Här ska läggas elkablar till bland annat elförsörjning av Lummerhöjden. Foto: Linda Axelsson.

Projektledaren på Dala-Energi Elin Karlsson står och blickar ut över schaktarbetet intill väg 70 vid infarten till Leksand. Tillsammans med Dan Stolt som är gruppchef för nätutveckling diskuterar hon grävarbetet på området Hjorthagen och pekar bort mot Limsjöänget. Stora kabelvindor i trä med mellanspänningskabel är uppställda vid arbetsplatsen. Teamet från Dala-Energi förklarar att samtidigt som man nu gräver tar man höjd för att energiåtgången i Leksand kommer öka och med det behöver man fler och grövre kablar. 

— Det känns jätteskönt att grävarbetet är igång! Vi har jobbat med det här sedan 2018 och äntligen är spaden i backen, ler Dan Stolt. 

På ett lerigt Hjorthagen är två stora grävmaskiner redan igång, det ena teamet gräver fram synlig kabel för att sedan göra plats för nya grövre ledningar. 

— Vi kommer schakta sammanlagt fem kilometer och har köpt in tjugo kilometer mellanspänningskabel, förklarar projektledaren. 

Dala-Energis nätutvecklare Dan Stolt och projektledaren Elin Karlsson vid grävarbetet på Hjorthagen. Foto: Linda Axelsson.

Dan Stolt förklarar att själva investeringen är med råge den största för Dala-Energi och kommer landa på över 35 miljoner kronor. Då är både elnät och fiber inräknade. Samtidigt som man drar el till det nya bostadsområdet Lummerhöjden så passar man på att stärka upp det befintliga el- och fibernätet i kommunen.

— Det är tight med fiber i Leksand så det förbättrar vi nu. Vi gräver för framtiden, berättar han.

Placeringen av kablarna i utkanten av ängen är strategiskt uttänkt för att så mycket av marken ska vara fri för att kommunen ska kunna använda marken för framtida etableringar. 

I det regnruskiga novembervädret konstaterar man att kunderna inte vill inte ha strömavbrott, därför kommer man dessutom installera mer utrustning för att upptäcka fel i nätet som gör att man snabbt ska kunna koppla om elen i framtiden. Det kommer även tillkomma några nya nätstationer bland annat på Lummerhöjden och Limsjöänget. 

Kommer vädret påverka arbetet?

— Inte så mycket. Våra grävare har rejäla maskiner och vill gärna arbeta hela vintern om det går, men om termometern sjunker ner mot –20 grader så brukar det vara en gräns. 

— När vi kommer bort till Limsjöänget så kommer vi gräva samtidigt som Dala Vatten gräver för vatten och avlopp till nya ICA, berättar Karlsson och Stolt tillägger: 

— På så sätt samlar vi all infrastruktur på samma ställe. Att samarbeta på det sättet är också för att underlätta för invånarna.

Hur lång tid kommer det ta?

— Målet är att till nästa höst vara framme med el till nya bostadsområdet Lummerhöjden.


Detta är en artikel från Siljan News.
Text & bild: ©Siljan News

Tillsammans för bygdens bästa investering

Kontakta oss


Adress:
Dala Energi AB
Postadress: Box 254, 793 26 Leksand

Kundservice: 0247-738 00

Epost: info@dalaenergi.se

Chatta med oss

Vi har just nu x pågående störningar i elnätet.

Ring 0247-738 99 vid strömavbrott.

Vid driftstörningar arbetar vi med att åtgärda felet så snabbt som möjligt. Har du viktig information som kan hjälpa oss att hitta och åtgärda felet ber vi dig kontakta oss via telefon.

Eller gå till sidan för avbrott.