Så hanterar du strömavbrott – Dala Energi
Hoppa till innehåll

Att tänka på om du blir utan ström i din bostad

Extremt väder är den vanligaste orsaken till elavbrott. Ofta kan vi återställa dessa avbrott under en kort tid, men i vissa särskilda fall kan du som kund bli utan ström under en längre period.

Felsök strömavbrottet själv

 1. Lyser det hos grannarna? Om ditt hem är det enda utan ström, kan problemet vara lokaliserat till din egen anläggning. Men om flera hushåll i området också upplever strömavbrott, kan det tyda på en större störning i elnätet.
 2. Undersök att säkringarna i ditt proppskåp är hela.
 3. Undersök att jordfelsbrytaren inte lösts ut.
 4. Besök vår driftkarta för att se om du omfattas av ett större avbrott.
 5. Fortfarande strömlöst hemma? Ring vår kundservice 0247-738 00. Vid strömavbrott på helger samt vardagar efter 17:00 ska du ringa 0247-738 99. Du kommer då till vår externa larmcentral som kopplar ditt samtal vidare.

10 bra saker att ha hemma vid strömavbrott

Gå igenom checklistan för att säkerställa att du klarar dig om belysning, elektriska apparater, värme, vatten och telefoni skulle försvinna.

 1. Livsmedel som inte kräver uppvärmning eller kylning
 2. Ficklampa och reservbatterier
 3. Stearinljus och tändstickor/tändare
 4. Powerbank till mobiltelefoner
 5. Batteri- eller solcellsdriven radio
 6. Extra säkringar och huvudsäkringar
 7. Dunkar eller behållare att spara dricksvatten i
 8. Våtservetter för hygien
 9. Husapotek med det viktigaste
 10. Kontanter

Vid längre avbrott

 • Håll kyl och frys stängda för att bevara kylan. Om det är kyligt ute kan du förvara mat utomhus för att hålla den sval.
 • Är det kallt inomhus så stäng dörrar, tänd värmeljus och samla familjen i ett rum.
 • Använd eldstad om godkänd sådan finns i huset.
 • Se till att du kan nås av information från Sveriges Radio P4 eller motsvarande från din kommun.

Är du redo för strömavbrott?

Se vår korta film som ger dig praktiska tips och råd för att hantera strömavbrott. Förbered dig och håll dig säker när ljuset slocknar.

Få direkt information via sms 
när din bostad är strömlös

När du är kund hos oss kan du få omedelbara sms-uppdateringar om strömavbrott i din bostad. Vi håller dig informerad från det ögonblick strömmen går tills dess att den är återställd – inklusive uppdateringar och prognoser längs vägen.

För att ta del av denna service, lägg till ditt telefonnummer på Mina Sidor. Så enkelt är det att hålla dig uppdaterad, även när strömmen är nere.

Skydda ditt hem vid åska

Under sensommaren åskar det som allra mest. Att åska kan orsaka brand och strömavbrott vet de flesta. Men de vanligaste skadorna vid åsknedslag är skador på elektronik. Dra därför ur elkablarna i ditt hus, om du vet att åskan är på väg.

Åskskydd/överspänningsskydd
Om du bor på landsbygden med luftledningsnät är risken för åsknedslag något större än om du bor i en tätort där kabelnätet är nedgrävt. Det allra bästa är att skaffa någon form av åskskydd. Då är du alltid skyddad, oavsett om du är hemma eller inte.

Vissa försäkringsbolag ger dig bättre villkor om du har åskskydd – kolla vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag. Dala Energi ersätter inga överspänningar på grund av åska.

Eget ansvar för skydd
Det är ditt ansvar som kund att skydda dig från åska, genom att dra ur kontakter eller skaffa åskskydd. För rådgivning eller installation kan du kontakta ditt försäkringsbolag eller en elinstallatör.

Om det däremot blir strömavbrott på grund av åska och det uppstår skador vid inkopplingen av el från vår sida, så kan ersättning utgå som vid övriga skador.

Så skyddar du dig mot åska:

 • Var inomhus och håll dig borta från elektriska ledningar. Stäng dörrar och fönster och undvik öppna platser som balkonger.
 • Dra ut alla stickkontakter till elapparater, antennkabeln till tv:n och sladden till telefonen. Om du ska resa bort är det bra att dra ut alla sladdar i förebyggande syfte.
 • Undvik att tala i fasta telefoner under åskoväder. Mobiltelefon går bra – så länge den inte laddas.
 • Anlita en elinstallatör för att installera ett överspänningsskydd. Det skyddar tv:n, datorn, spelkonsolen, vitvaror och all annan elektronisk utrustning som är ansluten till elnätet. Överspänningsskyddet är ett separat uttag som kopplas på eluttaget.
 • Bada inte i sjöar och vattendrag, eftersom vatten leder ström. Vänta också med att duscha, spola i kranar eller bada inomhus.
 • Håll inte i metalliska eller ledande föremål som till exempel golfklubbor, metspön och paraplyn, om du befinner dig utomhus.

Visste du att?

 • Det kan åska vid alla tider på dygnet, men oftast sker det på eftermiddag och tidig kväll.
 • Ett åskmoln är ofta några kilometer brett vid basen.
 • Amazonas har upp till 250 åskdagar per år.
 • I Sverige åskar det i genomsnitt 5-20 dagar om året.

Källa: SMHI

Tillsammans för bygdens bästa investering

Kontakta oss


Adress:
Dala Energi AB
Postadress: Box 254, 793 26 Leksand

Kundservice: 0247-738 00

Epost: info@dalaenergi.se

Chatta med oss

Vi har just nu x pågående störningar i elnätet.

Ring 0247-738 99 vid strömavbrott.

Vid driftstörningar arbetar vi med att åtgärda felet så snabbt som möjligt. Har du viktig information som kan hjälpa oss att hitta och åtgärda felet ber vi dig kontakta oss via telefon.

Eller gå till sidan för avbrott.