Att vara kvinna i en mansdominerad bransch kan vara utmanande, men för Sandra Rosenqvist är det vardag och något hon ser som en styrka. Som elkraftstekniker på Dala Energi är hennes arbetsdagar fyllda av spännande uppdrag, problemlösning och nära samarbete med kollegorna.
Sandra började på Dala Energi för exakt tre år sedan efter att ha tröttnat på resandet i byggbranschen.
– Jag arbetade med brobyggen i Västerås och var med och byggde akutavdelningen på Danderyds sjukhus, men jag blev less på att sova borta och ville byta både bransch och livsstil. Nu trivs jag jättebra och jobbar nära hemmet i Rättvik.
En ovanlig men välkommen syn
Som en av två kvinnor i fält på Dala Energi är Sandra van vid att sticka ut. Men hon ser mest fördelar med sin roll.
– Internt har jag aldrig känt mig annorlunda behandlad. Kollegorna är fantastiska och gör ingen skillnad. Om något så kan det till och med vara lättare att vara kvinna, folk blir ofta imponerade, säger hon med ett skratt.
Kunder och externa samarbetspartners blir däremot ibland förvånade.
– Det händer att någon äldre kund kommenterar att det är oväntat att se en tjej ute på fält, men det är aldrig något problem.
Sandra lyfter också fram att arbetet idag är mindre fysiskt krävande jämfört med hennes tidigare erfarenheter inom bygg och metall.
– Vi har så många hjälpverktyg och maskiner nu att det är enklare. Jag tycker att det är en stor fördel.
Varierande och spännande arbete
I sin roll som elkraftstekniker jobbar Sandra med allt från felavhjälpning till stora projekt.
– Jag får ofta rycka ut när det händer något, som träd på ledningar eller avgrävda kablar. Då handlar det om att felsöka, hitta problemet och fixa det så snabbt som möjligt. Det kan innebära att jag patrullerar linjer mitt i natten i jakten på ett fel, berättar hon.
Förutom att hantera akuta fel arbetar Sandra också i projekt, som när hon nyligen var med och bytte ut nätstationer.
– Det är både administrativt och praktiskt. Jag är delaktig i allt från att planera arbetet till att utföra det på plats. Nästa år ska vi ta itu med nio nya nätstationer, vilket ska bli spännande.
Som utbildad svetsare får hon dessutom särskilda uppdrag där hennes unika kompetens behövs.
– Nästa vecka ska jag svetsa plintar till en fibersajt i ett projekt vid Lummerhöjden. Mig veterligen är jag den enda svetsaren här, så de jobben får jag alltid ta, vilket är kul.
Spänning i luften – bokstavligt talat
För Sandra är jobbet som roligast när det ”hettar till”.
– Det är något speciellt med att arbeta i skarpt läge, som efter en storm eller ett regnoväder. Då kan vi vara flera ute samtidigt som letar och åtgärdar fel. Det är intensivt och utmanande, och det känns alltid bra att lösa situationen tillsammans. Men säkerheten är alltid viktigast. Vi påbörjar inte arbetet förrän vi är säkra på att det är tryggt, till exempel om det åskar i närheten.
Hon betonar också att jobbet kräver ett kreativt tänkande.
– Det handlar om att lösa problem hela tiden. Man måste vara en problemlösare, lite kreativ och gärna försiktig, men aldrig kaxig. Det är en balansgång.
Kollegor gör jobbet ännu bättre
När det kommer till vad Sandra uppskattar mest med Dala Energi är svaret enkelt.
– Kollegorna! De är verkligen bäst. Vi har en så bra stämning och hjälps åt när det behövs. Jag har inte mycket att klaga på.
Sandra trivs med variationen i sitt arbete och ser fram emot kommande utmaningar.
– Det känns som att det alltid finns något nytt och spännande att ta tag i. Jag gillar verkligen den känslan.
18,07% är kvinnor
Dala Energi arbetar aktivt med att skapa en hållbar arbetsplats för både kvinnor och män. Vi befinner oss i en historiskt mansdominerad bransch och arbetar medvetet mot en mer jämställd arbetsplats.
I dagsläget är 15 av våra 83 anställda kvinnor.