Magnus Gifting, systemförvaltare för Dala Energis mätinsamlingssystem, har varit med på en resa som sträcker sig över tre decennier. Från att cykla runt och läsa av elmätare med penna och papper till att nu hantera avancerade system som kan mäta elförbrukning var 15 minut. Här berättar han om hur tekniken har förändrats och vad den nya HAN-porten och effekttaxan betyder för dig som kund.
När Magnus Gifting började på Dala Energi 1993 var det en annan tid. Då cyklade han runt i Leksand för att manuellt läsa av mätvärden från elnätskunder. ”Det tog ett helt år att läsa av alla kunder. Jag lärde mig snart varenda elmätare i området,” minns Magnus. Då räckte det att läsa av mätarna en gång om året, och resten av fakturorna baserades på uppskattningar.
En föränderlig resa för branschen
Sedan dess har mycket förändrats. En av de mest betydande förändringarna var avregleringen av elmarknaden som trädde i kraft den 1 januari 1996 vilket gav konsumenterna möjlighet att välja sin elhandlare. De nya kraven ledde till en stor omställning. ”Vi skaffade två nya mätinsamlingssystem, Turtle, som kunde läsa av mätare dagligen, och Mactor som klarade att läsa av mätare per timme” berättar Magnus. Och i takt med nya krav och tekniska framsteg har Dala Energi fortsatt att utveckla sina mätarsystem. Idag kan mätarna läsa av förbrukning varje timme – och från 2025 blir det krav på avläsning var 15 minut, det som kallas kvartsavläsning.
Vad innebär kvartsavläsning för våra kunder?
Kvartsavläsning innebär att din elmätare registrerar förbrukningen fyra gånger i timmen, vilket ger en mer detaljerad bild av hur och när du använder el. ”Även om du som kund kanske inte märker av förändringen direkt, spelar den en stor roll för hur Svenska kraftnät (SVK) kan balansera elnätet,” förklarar Magnus. Genom att samla in mer detaljerade data kan vi bidra till att SVK kan hålla balans mellan den el som produceras och den som används, vilket i sin tur minskar risken för större strömavbrott.
HAN-porten – ditt fönster till realtidsinformation
En av de största fördelarna med de nya mätarna är möjligheten att använda HAN-porten, en funktion som gör det möjligt för dig som kund att följa din elförbrukning i realtid. ”Med en HAN-port och lite extra utrustning kan du direkt se hur mycket el du förbrukar, eller om du producerar el, som vid solceller,” berättar Magnus. Genom att ansluta en dongel till HAN-porten kan du koppla mätaren till ditt WiFi och få tillgång till uppgifter direkt i din telefon eller dator.
”Det här kan vara särskilt användbart för exempelvis elbilsägare som vill ladda bilen när elpriserna är som lägst,” säger Magnus.
HAN-porten kan hjälpa dig att optimera din förbrukning och spara pengar genom att automatisera hur och när el används i ditt hem. Läs mer om hur du aktiverar din HAN-port här.
Effekttaxa – En nyckel till framtidens elnät
I takt med att effektbehovet ökar och solceller ansluts till nätet har vi också infört effekttaxa, vilket innebär att din elräkning nu påverkas av hur mycket effekt du använder som mest under en timme. ”Effekttaxan ger kunder ett incitament att sprida ut sin förbrukning över dygnet. Det är bra både för elnätet och plånboken,” förklarar Magnus. Med hjälp av smart teknik kan du se till att dina effekttoppar blir lägre under de timmar priset är högre, vilket kan spara dig pengar och samtidigt minska belastningen på elnätet.
Men det finns också ett större syfte med effekttaxan, och det är att vårt elnät ska räcka till under tiden vi bygger ut det. Om vi kommer att behöva mer effekt som de flesta spår för framtiden, så behöver elen räcka till under tiden vi bygger ut Sveriges elnät.
Ett hållbart elnät för framtiden
Den här utvecklingen innebär att Dala Energi inte bara levererar el utan också hjälper kunderna att förstå och optimera sin egen energianvändning. ”Det har varit en fantastisk resa att vara med på, från cykel och pärm till dagens digitala lösningar,” säger Magnus.
”Och vi fortsätter framåt – för våra kunder och för att skapa ett hållbart elnät för framtiden.”
I appen Dalakraft kan våra kunder följa sina
effekttoppar och få koll på sin elförbrukning.
Myntmätaren – kraften från en krona
Detta är ett exempel på hur elmätare sett ut genom åren. För att hålla elen igång lade man i en 1-krona – och så länge myntet räckte, fanns det ström.