Inlösenprogram – Dala Energi
Hoppa till innehåll

Frivilligt inlösenprogram 2025

Styrelsen i Dala Energi AB (publ) har beslutat att föreslå ett frivilligt inlösenprogram som innebär att bolaget löser in aktier mot kontant ersättning till aktieägarna. Syftet är att återföra överskottskapital till aktieägarna på ett effektivt sätt.

Förslaget kommer att behandlas på årsstämman den 23 maj 2025.

Partnerskapet mellan Dala Energi och Nordion Energi

Dala Energi och Nordion Energi enades under 2024 om att ingå ett partnerskap, med ett gemensamt ägande av Dala Energis elnät, fibernät och infraservicetjänster.

Det nya partnerskapet och den nya koncernstrukturen bedrivs genom bolaget Denevis AB. Affären fullbordades den 19 december 2024 då Nordion Energi tillträdde aktierna i Denevis AB. Affären med Nordion Energi skedde inom ramen för det av bolaget kommunicerade Projekt Tor, vilket syftat till att bilda ett strategiskt partnerskap för fortsatt strukturutveckling och tillväxt för att långsiktigt säkra konkurrenskraftiga och hållbara energi- och kommunikationslösningar.

Möjlighet till kommunal anslutning till plattformen

Partnerskapet utformades så att även andra parter ska kunna ansluta sig till samverkansplattformen, vilket bolaget bedömt kan stärka tillväxtpotentialen ytterligare. Som del i detta erbjöds kommunerna Rättvik, Leksand och Gagnef möjlighet att ansluta till den nya samverkansplattformen som bedrivs genom Denevis AB. Bolaget och kommunerna har nu påbörjat och/eller slutfört förhandlingar avseende deras respektive tillträde till samverkansplattformen. Genom partnerskapet mellan Bolaget, Nordion Energi och kommunerna Rättvik och Gagnef, samt även Leksand för det fall att Leksand väljer att ingå i partnerskapet, har den nya samverkansplattformen hög potentiell att möta omvärldens ökade krav på energiomställning och digitalisering, samtidigt som den lokala närvaron och lokalt inflytande har bibehållits.

Syftet att skapa aktieägarvärde

Ett av syftena med Projekt Tor har varit att öka värdet för aktieägarna i bolaget. Inom ramen för det syftet har Dala Energi tidigare kommunicerat avsikterna att föreslå att årsstämman beslutar om ett frivilligt inlösenprogram som ska ge aktieägarna möjlighet att lösa in upp till 50 procent av sina aktier i bolaget. Inlösenprogrammet ger därmed de aktieägare som vill en frivillig möjlighet att realisera aktieägarvärde genom en attraktiv ”exit” av halva sitt innehav.

Det frivilliga inlösenprogrammet

Bolaget bedömer att det mest lämpliga tillvägagångssättet för att erbjuda aktieägare denna exit-möjlighet är genom det frivilliga inlösenprogram som nu föreslås. 

Genom inlösenprogrammet skapas följande möjligheter för aktieägare

  1. lösa in hälften av sina aktier i bolaget mot ett attraktivt inlösenbelopp
  2. sälja tilldelade inlösenrätter mot betalning för att på så vis sannolikt även öka sin relativa ägarandel i bolaget
  3. att förvärva ytterligare inlösenrätter för att lösa in fler aktier i bolaget. Ytterligare handlingsalternativ kan tänkas förekomma.

Länkar

Anmälningssedel

Anmälningssedeln gäller endast ägare av VP-konton vars kontonummer börjar med tre eller fyra nollor (så kallade direktregistrerade ägare).

Dokument

Viktiga datum

23 maj: Årsstämma
27 maj: Sista dag för handel med aktier inklusive rätt till inlösen
28 maj: Första dag för handel med aktier exklusive rätt till inlösen
30 maj: Avstämningsdag
3 – 17 juni: Handel med inlösenrätter
3 – 19 juni: Anmälningsperiod inlösen av aktier
25 juni: Tilldelning av inlösenaktier
25 juni – 2 juli: Handel med inlösenaktier
9 juli: Utbetalning av inlösenlikvid

Webinar om inlösenprogrammet

Livesänt webinar

Den 9 juni klockan 18.30 bjuder Dala Energi in sina aktieägare till ett livesänt webinar kring det frivilliga inlösenprogrammet.

Vi välkomnar dig som aktieägare i Dala Energi till ett livesänt webinar, måndagen den 9 juni. Under sändningen kommer du få information kring det pågående inlösenförfarandet samt möjlighet att ställa frågor.

Hur kan jag få mer information?

Om du inte finner svaret på din fråga här nedan i ”Vanliga frågor”, eller i den informationsbroschyr som skickats till Dala Energis aktieägare, finns även följande kontaktvägar att tillgå:

Aqurat Fondkommission AB
Telefon: 08-684 05 800, E-post: info@aqurat.se

Dala Energi
Telefon: 0274-738 00, E-post: info@dalaenergi.se

Aktieägare med förvaltarregistrerade aktieinnehav ska kontakta sin förvaltare i anledning av ytterligare frågor.

Övriga kontaktvägar

Leksands Sparbank
Telefon: 0247-886 00

Nordea
Telefon: 0771-22 44 88

Handelsbanken
Telefon: 0771-77 88 99

Vanliga frågor

Vad innebär inlösenprogrammet?

 Inlösenprogrammet innebär att du som aktieägare i Dala Energi ges en möjlighet att lösa in aktier i Dala Energi mot kontant betalning från Bolaget. Bolaget betalar ut 135 kronor per varje inlöst aktie. 

Du kan också välja att försöka sälja inlösenrätter under den period som det pågår handel i inlösenrätter, eller försöka sälja inlösenaktier under den period som det pågår handel i dessa. Värdet av inlösenrätterna eller inlösenaktierna bestäms av marknadens prissättning. 

Den som säljer alla sina inlösenrätter och inte löser in några aktier behåller sitt befintliga aktieinnehav i Dala Energi. Eftersom andra aktieägare sannolikt väljer att lösa in aktier, och det totala antalet aktier i Bolaget därför minskar, kommer de aktieägare som inte löser in aktier sannolikt att öka sin relativa ägarandel i Bolaget. 

Bolaget erbjuder möjlighet att lösa in upp till hälften av befintligt aktieinnehav. Aktieägare har dock möjlighet att köpa fler inlösenrätter under den tid handel i dessa pågår, så att fler aktier kan lösas in. Detta möjliggör till exempel för den aktieägare som vill att lösa in en större del av eller hela sitt innehav. 

Hur går Inlösenprogrammet till?

 För varje aktie i Dala Energi som innehas på en viss bestämd dag (kallad Avstämningsdagen) erhåller aktieägaren en inlösenrätt. Med två inlösenrätter kan aktieägare välja att lösa in en aktie i Dala Energi (dvs. upp till hälften av sitt innehav). 

Aktieägare behöver anmäla om den vill lösa in aktier. Mer information om hur anmälan går till finns i informationsbroschyren. Olika krav kan gälla för den som har sina aktier i Dala Energi direktregistrerade respektive förvaltarregistrerade.

Det är viktigt att du anmäler i rätt tid. Sista dag och tid för anmälan är den 19 juni 2025, kl. 15.00. Observera dock att en kortare anmälningsperiod kan gälla för ägare som har sina aktier i Dala Energi förvaltarregistrerade. 

Om du anmält aktier för inlösen, tillsammans med erforderligt antal inlösenrätter, så kommer du erhålla s.k. inlösenaktier. Inlösenaktierna löses automatiskt in mot kontant utbetalning från Bolaget vid ett visst datum. Du behöver alltså inte göra något med inlösenaktierna om du vill att dessa ska lösas in mot utbetalning av kontanter. 

Den praktiska inlösenprocessen hanteras av Emissionsinstitutet (Aqurat Fondkommission AB) tillsammans med Euroclear. Du behöver dock se till att anmäla att du vill lösa in aktier och i övrigt agera på det sätt som du finner mest lämpligt. 

Bolaget betalar ut 135 kronor per varje inlöst aktie. Förväntad utbetalningsdag är den 9 juli 2025

Du kommer inte ersättas för eventuellt värde som du går miste om för det fall att till exempel inlösenrätter inte utnyttjas eller säljs, eller om anmälningssedeln varit ofullständigt ifylld eller inkommit efter anmälningstiden slut. 

Varför genomför Dala Energi ett inlösenprogram?

 Dala Energi har under 2024 realiserat stora värden genom försäljning av vissa tillgångar till bland annat Nordion Energi AB inom ramen för det kommunicerade Projekt Tor. 

Projekt Tor har bland annat syftat till att bilda ett strategiskt partnerskap för fortsatt strukturutveckling och tillväxt för att långsiktigt säkra konkurrenskraftiga och hållbara energi- och kommunikationslösningar. Målsättningen med Projekt Tor har varit att öka värdet för aktieägarna i Bolaget. För att Dala Energis aktieägare på olika sätt ska kunna ta del av de värden som skapats inom ramen för Projekt Tor och affären med Nordion Energi AB genomför Dala Energi nu inlösenprogrammet. Inlösenprogrammet ger aktieägarna flera olika möjligheter att ta del av de värden som realiserats genom Projekt Tor. För de aktieägare som vill och bedömer det mest lämpligt finns även möjligheten att inom ramen för inlösenprogrammet öka sin relativa ägarandel i Dala Energi (till exempel genom att sälja inlösenrätter). 

Inlösenbeloppet per aktie förväntas vara högre än marknadspriset för en aktie i Dala Energi under anmälningsperioden och rätten att lösa in aktier beräknas därför att ha ett ekonomiskt värde. 

För mer information om Projekt Tor hänvisas till Bolagets hemsida och pressmeddelanden. 

Varför väljer Dala Energi ett frivilligt inlösenprogram i stället för andra alternativ?

 Bolagets uppfattning är att det ska vara frivilligt för aktieägare att delta i ett inlösenprogram. Dala Energis inlösenprogram ger aktieägare olika möjligheter att ta del av värden inom ramen för inlösenprogrammet genom att till exempel antingen lösa in en viss del av sina aktier, eller att sälja inlösenrätter och därigenom inte minska sitt befintliga aktieinnehav i Dala Energi. 

Dala Energi har eftersträvat en frivillig lösning som säkerställer att alla aktieägare behandlas lika och ger aktieägare olika möjligheter att välja det alternativ som passar varje aktieägare bäst. Bolaget anser att detta bäst uppnås genom inlösenprogrammet. 

Bolagets uppfattning är att möjligheten för aktieägarna att välja att delta på de olika sätt som möjliggörs genom det frivilliga inlösenprogrammet är bättre än till exempel en extra utdelning. Genom att inlösen av aktier används som metod för utskiftning av kapital kan aktieägarna välja mellan att lösa in aktier, försöka köpa fler inlösenrätter och lösa in fler aktier eller att försöka sälja inlösenrätter och därmed behålla sina aktier i Dala Energi. 

Vad innebär inlösenprogrammet för mig som aktieägare?

Inlösenprogrammet är strukturerat på ett sätt som ger Dala Energis aktieägare stor flexibilitet. Aktieägare som önskar tillgodogöra sig kontanter ges i och med inlösenprogrammet en möjlighet att lösa in en stor del av sitt innehav i Dala Energi mot vad som bedöms kunna vara ett attraktivt inlösenbelopp. Inlösenbeloppet bedöms kunna vara högre än marknadspriset för Bolagets aktie under tiden som anmälningsperioden löper. Aktieägare som i stället önskar behålla samtliga sina aktier i Dala Energi, och sannolikt öka sin relativa ägarandel, kan i stället välja att sälja inlösenrätter och tillgodogöra sig värde på det viset. Det finns också möjlighet att försöka köpa fler inlösenrätter för att lösa in fler aktier i Bolaget, till exempel om en aktieägare önskar avveckla sitt innehav i Dala Energi. 

Aktieägare kommer behålla de aktier i Bolaget som inte löses in. Det kommer sannolikt finnas betydligt färre totalt antal aktier i Bolaget efter inlösenprogrammet. Ägarandelen kan således komma att förändrats i relation till andra ägare beroende på hur du och andra aktieägare agerar. 

Vilka alternativ har jag som aktieägare i förhållande till inlösenprogrammet? 

För att som aktieägare tillgodogöra sig värdet av inlösenprogrammet kommer du bland annat kunna välja att: (i) utnyttja inlösenrätter och anmäla aktier för inlösen, (ii) sälja inlösenrätter på Nasdaq First North Growth Market, (iii) köpa eller förvärva ytterligare inlösenrätter, och (iv) köpa eller sälja inlösenaktier. Du kan läsa mer om dina alternativ och vad dessa innebär i informationsbroschyren. I informationsbroschyren finns även information kring hur du kan och behöver agera om du vill delta i inlösenprogrammet. 

Aktieägare som väljer att inte agera alls i anledning av inlösenprogrammet riskerar att gå miste om inlösenprogrammets ekonomiska värde. 

Vad händer om jag inte gör någonting alls?

Det är valfritt att agera med anledning av inlösenprogrammet. 

Om du väljer att inte agera alls innebär det kortfattat att du då inte kommer lösa in några av dina befintliga aktier i Dala Energi. Du behåller då ditt befintliga aktieinnehav. Du kommer däremot inte att få någon ersättning från Dala Energi. Du kommer inte heller få någon ersättning för inlösenrätter eller inlösenaktier om du valt att inte sälja något av dessa. 

Du riskerar att då förlora ett ekonomiskt värde av inlösenprogrammet, samtidigt som Dala Energi behåller värdet av eventuell outnyttjad inlösenlikvid och kan komma att använda pengarna till något annat. 

Det är viktigt att ha med sig att du även kan behålla ditt befintliga aktieinnehav genom att försöka sälja tilldelade inlösenrätter samtidigt som du då tillgodogör dig värdet av sådan försäljning. 

Vad gör jag om mina inlösenrätter inte täcker de antal som krävs för att lösa in en aktie?

Det krävs två (2) inlösenrätter för att lösa in en (1) aktie. Om antalet inlösenrätter inte är jämnt delbart med två kan du försöka köpa eller sälja inlösenrätter på Nasdaq First North Growth Market under den tid som handel i inlösenrätter pågår, så att du uppnår jämnt antal. Observera att sedvanligt courtage och eventuella andra avgifter kan komma att utgå. 

Som exempel: Låt säga att du äger 101 aktier i Dala Energi per Avstämningsdagen den 30 maj 2025. Du får då 101 inlösenrätter. Eftersom det krävs två (2) inlösenrätter för att lösa in en (1) aktie så kan du lösa in 50 aktier i detta exempel (50 aktier x 2 inlösenrätter = 100 inlösenrätter). Du har då kvar en inlösenrätt (101 – 100 = 1). Antingen kan du försöka sälja den kvarvarande inlösenrätten eller försöka köpa en till inlösenrätt för att lösa in en ytterligare aktie. 

Hur betalas inlösenbeloppet ut?

För ägare av förvaltarregistrerade aktier (vilket avser aktieägare med aktiedepåer, investeringssparkonton – ISK, kapitalförsäkringar, med flera benämningar) sätts inlösenbelopp vanligen in på den aktiedepå eller det likvidkonto (med flera benämningar) som aktierna förvaras på eller är kopplade till. 

För direktregistrerade aktieägare (vilket innefattar innehavare av VP-konton, en kontotyp som kännetecknas av att kontonumren börjar med tre eller fyra nollor) betalas pengarna för inlösta aktier ut till det avkastningskonto som är kopplat till respektive aktieägares VP-konto. Om avkastningskonto saknas, är felaktigt eller är ett plusgirokonto, sker utbetalningen via en utbetalningsavi. 

I förekommande fall sänds beloppet till panthavaren respektive förvaltaren. 

När får jag mina pengar för aktier som jag har anmält för inlösen?

Utbetalning av inlösenlikviden för inlösta aktier är beräknat att ske omkring den 9 juli 2025

Innan utbetalning kan ske behöver bland annat besluten om minskning av aktiekapitalet och fondemissionen ha registrerats hos Bolagsverket. Bolagets förväntan är att detta kommer kunna ske kort efter att diverse praktiska moment av inlösenprogrammet har avslutats. 

Hur gör jag om mina aktier är registrerade hos en förvaltare?

Aktieägare som har sitt innehav av aktier i Dala Energi förvaltarregistrerade hos bank eller annan förvaltare ska vända sig till sin förvaltare och följa förvaltarens instruktioner för inlösen av aktier. Detta avser aktieägare med aktiedepåer, aktie- och fondkonton, investeringssparkonton (ISK), kapitalförsäkringar, med flera benämningar. Ägare av förvaltarregistrerade aktier erhåller ingen förtryckt anmälningssedel. 

Observera att förvaltarens anmälningsperiod kan komma att vara kortare än den officiella anmälningsperioden nämnd i denna broschyr. Förvaltare kan komma att sälja outnyttjade inlösenrätter för aktieägare som avstår att lämna besked inom, av förvaltaren, utsatt tid. Detta är dock ingen garanti och aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade uppmanas att ta reda på sin förvaltares rutiner. 

Du som har ditt innehav av aktier i Dala Energi förvaltarregistrerade ombedes att ta kontakt med förvaltaren i förhållande till frågor som rör ditt innehav och inlösen. 

Vad blir skattekonsekvenserna för mig som aktieägare vid inlösen av aktier?

Alla aktieägare behöver ta reda på vilka skatteregler och skattekonsekvenser som gäller i varje enskilt fall. För hjälp rekommenderas kontakt med skatterådgivare eller att läsa mer på Skatteverkets hemsida. Det finns även ett avsnitt med information om skatterelaterade frågor i informationsbroschyren som du kan läsa. 

Hur kan jag få mer information? 

Om du inte finner svaret på din fråga på hemsidan eller i informationsbroschyren finns det även finns följande kontaktvägar att tillgå: 

Aqurat Fondkommission AB: Telefon nr.: 08-684 05 800, E-post: info@aqurat.se. 

Dala Energi, Telefon nr: 0247-738 00, info@dalaenergi.se 

Aktieägare med förvaltarregistrerade aktieinnehav ska kontakta sin förvaltare i anledning av ytterligare frågor. 

Kan jag ångra min anmälan om inlösen?

Nej, anmälan om inlösen är bindande och kan inte återkallas efter det att den inkommit till Emissionsinstitutet (dock kan vissa förvaltare acceptera att man ångrar sig innan dess att de skickat anmälan vidare till Emissionsinstitutet, kontrollera med din förvaltare vad som gäller för just dig). Det är därför viktigt att du noggrant överväger ditt beslut innan du skickar in din anmälan. 

Vad händer med min rätt till utdelning om jag löser in aktier?

Aktier som löses in berättigar inte till utdelning. Endast aktier som finns kvar efter inlösenprogrammet berättigar till utdelning. Detta påverkar inte utdelning som redan har skett innan aktierna löses in, t.ex. ordinarie utdelning som föreslås på årsstämman 2025 och som beräknas utbetalas den 2 juni 2025 eftersom inlösen av aktier planeras ske efter att denna utdelning har verkställts. 

Kan jag delta i inlösenprogrammet om jag är bosatt utomlands?

Ja, utländska aktieägare kan delta i inlösenprogrammet, men det är viktigt att notera att särskilda regler och restriktioner kan gälla beroende på vilket land du är bosatt i. Aktieägare utanför Sverige uppmanas att noggrant läsa informationsbroschyren och vid behov konsultera lokal rådgivare avseende eventuella legala eller skattemässiga konsekvenser. 

Kommer kursen på Dala Energis aktie påverkas av inlösenprogrammet?

Marknadskursen på Dala Energis aktie påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive Bolagets resultat, marknadsförväntningar och externa händelser. Ett inlösenprogram kan påverka aktiekursen både på kort och lång sikt. Till exempel kan aktiekursen justeras nedåt efter avstämningsdagen då inlösenrätterna skiljs från aktien. Bolagets totala börsvärde kommer sannolikt även vara fördelat på färre aktier efter inlösenprogrammet vilket kan påverka aktievärdet. Någon garanti för hur aktiekursen utvecklas finns dock inte. 

Behöver jag betala något för att delta i inlösenprogrammet?

Det kostar generellt sett inget att anmäla sig till inlösenprogrammet. Om du däremot köper eller säljer inlösenrätter eller inlösenaktier via marknaden kan sedvanligt courtage och avgifter tillkomma, beroende på vilken bank eller förvaltare du använder. Kontrollera detta med din bank eller mäklare. 

Vad är skillnaden mellan inlösenrätter och inlösenaktier?

Inlösenrätter är ett slags rättighet som du automatiskt får tilldelad för varje aktie du äger på avstämningsdagen. Två inlösenrätter behövs för att lösa in en aktie. När du anmält dina aktier för inlösen och nyttjat erforderligt antal inlösenrätter, omvandlas dessa till inlösenaktier. Inlösenaktier motsvarar alltså de aktier som är anmälda för inlösen och som senare löses in mot kontant utbetalning. Den tekniska processen (t.ex. omvandling till inlösenaktier) hanteras av emissionsinstitutet Aqurat Fondkommission AB tillsammans med Euroclear Sweden AB. 

Måste jag deklarera försäljning eller inlösen av aktier?

Både försäljning av inlösenrätter och inlösen av aktier kan vara deklarationspliktiga händelser. Du bör spara avräkningsnotor och rådgöra med en skatteexpert. Alla aktieägare behöver ta reda på vilka skatteregler som gäller i varje enskilt fall. 

Om du är svensk privatperson och säljer inlösenrätter, inlösenaktier eller löser in aktier, behöver du redovisa detta i din inkomstdeklaration. Svenska skatteregler gäller, och det är din skyldighet att ange rätt uppgifter. För hjälp rekommenderas kontakt med skatterådgivare eller att läsa mer på Skatteverkets hemsida. 

Om du är en utländsk aktieägare behöver du ta reda på vad som gäller i ditt fall gällande deklaration av försäljningar eller inlösen av aktier. För hjälp rekommenderas kontakt med skatterådgivare eller att läsa mer på Skatteverkets hemsida. 

Tillsammans för bygdens bästa investering

Kontakta oss


Adress:
Dala Energi AB
Postadress: Box 254, 793 26 Leksand

Kundservice: 0247-738 00

Epost: info@dalaenergi.se

Chatta med oss

Vi har just nu x pågående störningar i elnätet.

Ring 0247-738 99 vid strömavbrott.

Vid driftstörningar arbetar vi med att åtgärda felet så snabbt som möjligt. Har du viktig information som kan hjälpa oss att hitta och åtgärda felet ber vi dig kontakta oss via telefon.

Eller gå till sidan för avbrott.