dala-energi-meny-fibernat-2400

Vanliga frågor om fibernät

Varför fiber, när jag är nöjd med det jag har?

Just nu pågår nedmontering av olönsamma kopparnät runt om i Sverige och många gånger når inte de mobila bredbandslösningarna ut till landsbygden. Där det idag inte finns täckning för mobiltelefoner är sannolikheten mycket låg att moderna bredbandslösningar kommer att finnas de närmsta 10 åren.

Fibernät är en framtids- och driftsäker infrastruktur som stimulerar utvecklingen. En fiberanslutning är en investering för din fastighet som närmast kan jämföras med el, vatten och avlopp. Framtiden kommer att bygga på tillgänglighet, och om landsbygden ska få leva kvar är fiber ett säkert alternativ. Att inte ta chansen och skaffa fiberanslutning när man har möjlighet kan innebära stora merkostnader senare.

Med fiberoptik kan man surfa med mycket högre hastigheter än med koppartråd. Det finns ett stort utbud av tjänsteleverantörer med låga priser samt snabb och stabil uppkoppling. I en fiberkabel är det en praktiskt taget obegränsad överföringskapacitet.

Kan jag vänta med att ansluta min fastighet? Vad blir priset då?

När vi har en kampanj i ditt område erbjuder vi fiberanslutning till alla i området inklusive grävning. Resurser och personal används kostnadseffektivt och hela området förbereds för fiberinstallation. Väljer du att tacka nej till vårt kampanjerbjudande kan du självklart beställa fiberanslutning längre fram men då till ordinarie pris. Då står du också själv för grävning på tomt.


Är det någon avgift om jag ansluter mig till fibernätet, men inte beställer någon tjänst?

När du är ansluten och uppkopplad kommer en faktura på hela beloppet att skickas till dig från Dala Energi Fibernät. Utöver detta är det inga ytterligare avgifter från oss. Sedan kan du när du vill beställa bredband, tv och telefoni via vår tjänsteportal. Du betalar helt enkelt för den tjänst du beställer.

Kan jag få ROT-avdrag på min fiberanslutning?

From 2017-01-01 kommer Dala Energi Fibernät att kunna erbjuda ROT/RUT avdrag på en del av fiberinstallationen. Avdraget görs direkt på fakturan om du väljer det.

Hur ser tidplanen ut för mitt område?

Under Pågående fiberprojekt kan du få information om hur det ser ut i just din by. Här finns information om de områden vi bearbetar, bygger och ansluter till fibernätet.

Så här går fiberanslutningen till i tio steg.

fiberbyggnation_10_steg_till_fiber