Energismart bygd: Vi söker energismarta testpiloter
Vill du vara en del av utvecklingen av nya produkter som gör vår bygd smartare? Då kan du anmäla dig till vårt pilotprojekt för smartare energiförbrukning.
Det här låter spännande, så jag bestämmer träff med Dala Energis projektledare, Magnus Hedgården för att få veta mer.
Hej Magnus, vad handlar det här om?
— Hej! Det handlar om att Dala Energi tagit fram ett hjälpmedel för att styra hushållets energiförbrukning. Nu behöver vi hitta några hushåll som vill hjälpa oss att testa systemet innan det förhoppningsvis görs tillgängligt för alla kunder, under 2023.
Varför skulle man vilja styra sin elförbrukning?
— Bakgrunden är att hela samhällets elförbrukning nu skjuter i höjden. Industrin ställer om till fossilfritt, samtidigt som allt fler skaffar elbilar som behöver laddas. Det här är utmärkt för miljön, men innebär vissa utmaningar för oss som äger ett elnät.
Dala Energis projektledare, Magnus Hedgården, hoppas att projektet ska leda till billigare elräkningar för kunderna.
Vilka är utmaningarna?
— Egentligen är inte en ökad elförbrukning ett problem i sig. Det är när alla ska använda elen samtidigt som det blir utmaningar för oss, dvs höga effektuttag som sker på en och samma gång. Ska vi dimensionera vårt nät för de högsta effekttopparna blir det dyrt för oss och därmed i slutändan för våra kunder. Något vi så klart vill försöka undvika.
Usch, vad är andra alternativet?
— Det är att försöka kapa effekttopparna. Ett sätt är att, som många andra elnätsägare redan gjort, införa effekttariffer för att motivera våra kunder att sprida sin elanvändning över dygnets alla timmar. Effekttarifferna gör att elöverföringen blir dyrare när belastningen är stor i systemet.
Kan du ge exempel på en sådan topp?
— En vanlig topp är när vi kommer hem från jobbet. Många hushåll sätter bilen på laddning, vrider på spisen, tvättmaskinen och torktumlaren. När många hushåll gör det samtidigt så får vi en rejäl topp.
Ska Dala Energi också införa sådana tariffer?
— Ja, det ligger i vår plan. Det är just därför vi vill ta fram det här hjälpmedlet; för att underlätta för våra kunder att styra viss elförbrukning till klockslag när vi inte har toppar och därmed sänka sina elkostnader. Vi behöver hjälpas åt för att lösa det här.

Kan du ge ett exempel på hur det fungerar?
— Ett sätt är att schemalägga laddningen av sin elbil på natten när det är låg belastning i systemet. Detta kan vi med hjälp av vår nya lösning automatisera åt kunden. På samma vis går det att göra liknande styrning av husets värmepump via det här verktyget.
Det här låter avancerat, har ni utvecklat det här själva?
— Nej, vi samarbetar med flera företag. Bland annat Ngenic som har lång erfarenhet av sådan här automatiserad styrning.
Ok, när kör ni i gång pilotprojektet?
— Vi gör det i två steg: Första steget startar nu i vår. Inledningsvis gäller detta bara för kunder som redan har en särskild laddbox och Ngenics värmestyrning (mer information nedan).
— Steg två blir till hösten. Då kommer man, om planen håller, kunna koppla upp ytterligare varianter av laddboxar och behöver testerna utökas kommer vi i sådana fall kunna låna ut viss utrustning till de som vill vara med i pilotprojektet.
Hur gör man om man vill vara med och testa systemet?
— Då kontaktar man oss genom att fylla i det här formuläret>> (anmälningsformuläret är nu stängt) så tar vi kontakt och förklarar förutsättningarna lite grundligare.
Den som är nyfiken och vill veta mer är varmt välkommen till Rättviks marknad, 6-8 maj. Då finns vi och Ngenic på plats för att svara på frågor och visa produkterna. Även du som inte har tekniska förutsättningar för pilotprojektet men är intresserad får gärna komma. Vi håller till vid Torget i centrala Rättvik och erbjuder där också laddning av elbilar (i mån av plats) på parkeringen.
Då får jag önska lycka till!
— Tack!
Förutsättningar för testhushåll
- Att hushållet har: Laddboxen ”CTEK Chargestorm Connected 2 och/eller Värmestyrningen Ngenic Tune.
- Hushållen som deltar i pilotprojekten bjuds också in till uppföljningsmöten och får svara på frågor från oss.
Vi har nu mottagit tillräckligt många anmälningar.
Tack för visat intresse, vi kontaktar er som anmält sig.