Att alltid ha tillgång till en säker leverans av el och datakommunikation under dygnets alla timmar är för de allra flesta en självklarhet. Med en tillförlitlighet på 99,97 % är det helt naturligt men det sker inte utan stora insatser från våra medarbetare.
Vi satsar enorma summor för att elen ska fungera även i framtiden. Våra kunder efterfrågar leveranssäker elförsörjning alla timmar på dygnet och nu ökar vi våra satsningar på att förnya elnätet.
Vissa av våra anläggningar är gemensamma med Ellevio och vi gör därför saminvesteringar i vissa projekt. Samtidigt fortsätter vi att vädersäkra våra egna anläggningar och strävar efter projekt där vi kan förlägga fiber och elnät på samma gång. Vi samverkar även med andra företag, bland andra Malungs Elverk och nätverket Elinorr.
Vi vill säkerställa att elnätet även de kommande åren fungerar som det ska så att våra kunder alltid har el. Därför investerar vi för framtiden.
Vår infrastruktur ska hjälpa människor och företag att leva och agera i vår bygd på ett enkelt, effektivt och hållbart sätt. Investeringar i att förnya elnätet medför att investeringstakten är rekordhög.
Dala Energi byter ut samtliga elmätare till den nya generationens smarta elmätare. Inom några år ska samtliga 33 000 elnätskunders mätare vara utbytta.
Bytet medför inte någon direkt kostnad för dig som kund utan ingår i den ordinarie elnätsavgiften.Det finns många fördelar för dig som kund, till exempel
Elmätaren känner av om strömmen försvinner hos dig.
Dala Energi kan således åtgärda felet betydligt snabbare än idag och du som kund behöver inte göra något.
Sänk din elnätsavgift med rätt säkring.
Många kunder har idag fel säkringsnivå i sina hem. Den ökade mängden data från den nya elmätaren gör det lättare att analysera vilken säkringsnivå som behövs. Att ha en för hög säkring kostar dig som kund minst 1 500 kronor per år.
Mätvärden per timme ger dig som kund mer koll.
Elmätaren samlar in värden från ditt hem varje timme, vilket gör att du som kund får en bättre inblick i din elanvändning. Att du kan se hur mycket el du använt varje timme gör det enklare för dig som kund att identifiera vad det är som drar mycket el i ditt hem. Du får på så vis också en större möjlighet att påverka din elräknings storlek.
Möjlighet att producera din egen el.
Den nya elmätaren kan göra skillnad på el som matas in och ut från ditt hem. Det blir med den därför möjligt för dig att bli en så kallad prosument – en producerande konsument. Förslagsvis med hjälp av solceller på taket.
Ett bättre och stabilare elnät.
Genom ny, smart teknik kommer elmätarna hjälpa Dala Energi att förstå hur elnätet mår. Det kommer därför vara lättare för Dala Energi att förebygga och åtgärda fel.
När du ska flytta till en ny bostad eller fastighet behöver du göra en anmälan om nytt nätavtal eller fjärrvärme i god tid, gärna 30 dagar innan du flyttar in.
Anvisat elhandelsföretag i vårt nätområde är Dalakraft AB.
Du kan också anmäla flytt genom att ringa vår kundkontakt på tel: 0247-738 20.
Lycka till med din nya bostad!
Flyttanmälan och uppsägning av ditt avtal gör du 7 dagar innan du flyttar. Kom ihåg att även meddela ditt elhandelsbolag.
För att underlätta flytt och överlåtelse av avtal, be gärna den som flyttar in att kontakta oss.
Lycka till med flytten!
Dala Energi samarbetar med Geomatikk beträffande ledningsanvisning för fiber, el och värme. Behöver du ledningsanvisning anmäler du det i Ledningskollen (www.ledningskollen.se) i god tid innan grävarbetet skall påbörjas. Kartunderlag skickas normalt inom 3 dagar. Kom ihåg att kontrollera eventuella andra ledningar som kan finnas på din tomt, exempelvis teleledningar. För dig som saknar dator eller har andra frågor gällande ledningsanvisning går det även bra att ringa Geomatikk, tel 026-123 500.
Behöver ni fysisk ledningsanvisning efter kartutskick skall även detta anmälas genom Ledningskollen. Vi behöver upp till 5 arbetsdagar innan vi kan lova att påbörja ledningsanvisning på plats, så var ute i så god tid som möjligt. Detta för att ha en god arbetsplanering för oss.
Ledningsvisning är kostnadsfri om du anmäler detta minst 5 arbetsdagar i förväg. I annat fall kommer kommer en avgift att tas ut. Denna avgift utgår också om man begär utsättning på samma sträcka ytterligare en gång. Vid ledningsvisning av en kunds egen anläggning faktureras faktisk kostnad. Gräns för kundens anläggning är vid första anslutningspunkt.
Vid vattenläckor eller andra akuta situationer utgår ingen avgift. Akuta ledningsanvisningar skall anmälas via telefon till vår kundkontakt tel 0247-738 00 eller till felanmälan 0247- 738 99.
Om du gräver av en kabel eller skadar en ledning kan du få betala reparationskostnaden själv. I vårt avtal med Geomatikk så ingår akuta kabelutsättningar, därför behöver du följa denna rutin när du gör akuta kabelutsättningar.
Därefter kommer Geomatikk att utföra kabelutsättningen så snart det är möjligt. Den kommer även att dokumenteras i ledningskollen.se under det aktuella ärendet.
Grävinstruktion nära elnät, fibernät och fjärrvärme:
Utsättningen omfattar alla dokumenterade kabelstråk inom den detaljerade plats för markarbete som överenskommits mellan dig som frågeställare (eller dennes representant) och utförare. Dessa anvisade kabelstråk anges även på karta som medföljer ärendet.
Om markarbeten skall utföras utanför område för vilken ledningsanvisning har beställts, så måste en ny begäran om ledningsanvisning göras i Ledningskollen.se
Om eventuella oklarheter kring aktuellt anvisningsområde kvarstår eller brister i utsättningen uppenbaras bör kundkontakt kontaktas innan markarbete påbörjas. Vid kontakt med Dala energi kan även aktuell ledningssträcka (gäller elledningar) tas ur drift innan grävning för att minimera risker vid grävning, detta sker mot särskild ersättning beroende på ledningssträcka och begäran måste utföras i god tid innan grävning (minst 5 dagar).
En utsättning är ej att betrakta som markägarens tillstånd att utföra markarbete.
Följande kulörer/ markeringsfärg gäller vid utsättning:
Oaktsamhet vid markarbete kan leda till kabelskador. För att förhindra detta gäller följande villkor:
Om en skada mot förmodan uppstår så tänk på följande:
När ovädret slår till, finns det skäl att påminna om en del nyttig information om du skulle drabbas av en driftstörning. Sedan år 2011 får enligt lag inga strömavbrott vara längre än 24 timmar. Samtidigt utgår avbrottsersättning till drabbade kunder redan efter 12 timmar. Oftast varar dock strömavbrottet bara en kort stund och vi gör allt vi kan för att du ska få strömmen tillbaka så snabbt det bara går.
Långvariga strömavbrott är rätt ovanliga, men det kan ändå kännas tryggt att vara förberedd.
Om du haft ett elavbrott på minst tolv sammanhängande timmar kan du i vissa fall få avbrottsersättning, läs mer om villkoren för ersättning här. Dala Energi Elnät AB följer Energimyndighetens föreskrifter och allmänna råd om information om avbrottsersättning och skadestånd.
Enligt ”Energimyndighetens föreskrifter och allmänna råd om information avseende avbrottsersättning respektive skadestånd till elanvändare” (STEMFS 2007:2), ska elnätsföretaget lämna följande information minst en gång per år till de elanvändare som är direkt anslutna till elnätsföretagets elnät. Informationen avser elanvändarens rätt till avbrottsersättning respektive skadestånd enligt ellagen.
Se Energimarknadsbyrån.se om gällande lagstiftning.
Skadestånd för privatpersoner
Om du har haft strömavbrott kan du ha rätt till skadestånd, oberoende av elavbrottets längd. Skadeståndet omfattar ersättning för utgifter och inkomstbortfall och annan förlust på grund av avbrottet. Här hittar du vår ansökan för skadestånd. Skriv ut, fyll i och signera ansökan och skicka in till oss.
Skadestånd för näringsidkare
Näringsidkare som kan visa att elnätsföretaget handlat vårdslöst eller försumligt har rätt till skadestånd vid elavbrott enligt skadeståndslagens (1972:207) regler.
Näringsidkare kan vara berättigad till skadestånd oberoende av elavbrottets längd.
Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 0247-738 20, e-post: info@dalaenergi.se. Postadress: Dala Energi AB Box 254 793 26 Leksand.
Behöver du el till din fastighet? Eller vill du återansluta ett hus till elnätet? Här svarar vi på dina frågor om när du vill ansluta eller återansluta till vårt elnät. Vid ny anslutning gör du din beställning med hjälp av din elinstallatör. Elinstallatörer gör anmälan här (länken ersätter tidigare pdf för/färdiganmälan, ärenden administreras enbart via foranmalan.nu).
Tänk på att du alltid behöver anlita ett auktoriserat elföretag för arbeten som påverkar elanläggningar samt nyanslutningar.
I nedanstående tabell ser du standardkostnader för anslutningar. Avståndet i tabellen avser fågelvägen mellan din anslutningspunkt och vald punkt i elnätet, den punkt där en anslutning är tekniskt genomförbar med bibehållen god elkvalitét. Priserna kan avvika beroende på den geografiska placeringen i ditt enskilda fall och om det behövs förstärkningar i elnätet. För att kunna ge dig ett definitivt pris behöver vi undersöka de uppgifter vi fått om den önskade anslutningen och elnätets förutsättningar på platsen. Den exakta avgiften får du i vår skriftliga offert.
Vill du veta mer om hur anslutningspriser räknas ut, klicka här
Pristabell Privatkund (16-35 Ampere)
Rörlig avgift betalas inte för de första 199 meterna utan enbart för överskjutande del, för överskjutande del tillämpas metertillägg enligt prislista. Avståndet i tabellen avser fågelvägen mellan din fastighets anslutningspunkt och vald punkt i elnätet, den punkt där en anslutning är tekniskt genomförbar med bibehållen god elkvalitet. Priser inklusive moms. Prislistan gäller från och med 200101.
Grund- avgift | |
---|---|
kr/m | 200-600 meter |
kr/m | 600-1 200 meter |
kr/m | 1 200-1 800 meter |
Grund- avgift | 36 250 kr |
---|---|
kr/m | 310 kr |
kr/m | 678 kr |
kr/m | 411 kr |
Grund- avgift | 52 500 kr |
---|---|
kr/m | 310 kr |
kr/m | 678 kr |
kr/m | 411 kr |
Grund- avgift | kr/m | kr/m | kr/m | |
200-600 meter | 600-1 200 meter | 1 200-1 800 meter | ||
16-25 A | 36 250 kr | 310 kr | 678 kr | 411 kr |
35 A | 52 500 kr | 310 kr | 678 kr | 411 kr |
OBS! När lokala förhållanden så kräver används enskild prissättning istället för schablonprissättning. Vid avstånd över 1800 meter från befintlig anslutningspunkt beräknas alltid en individuell anslutningsavgift. Som lägst blir kostnaden densamma som motsvarande anslutning inom 1800 meter från en befintlig anslutningspunkt.
Pristabell Företagskund (16-63 Ampere)
Rörlig avgift betalas inte för de första 199 meterna utan enbart för överskjutande del, för överskjutande del tillämpas metertillägg enligt prislista. Avståndet i tabellen avser fågelvägen mellan din fastighets anslutningspunkt och vald punkt i elnätet, den punkt där en anslutning är tekniskt genomförbar med bibehållen god elkvalitet. Priser exklusive moms. Prislistan gäller från och med 200101.
Grund-
avgift kr/m 200-600 meter kr/m 600-1 200 meter kr/m 1 200-1 800 meter 16-25 A
Grund-
avgift 29 000 kr kr/m 248 kr kr/m 542 kr kr/m 329 kr 35 A
Grund-
avgift 42 000 kr kr/m 248 kr kr/m 542 kr kr/m 329 kr 50-63 A
Grund-
avgift 55 000 kr kr/m offert kr/m offert kr/m offert
Grund-
avgiftkr/m kr/m kr/m
200-600 meter 600-1 200 meter 1 200-1 800 meter
16-25 A 29 000 kr 248 kr 542 kr 329 kr
35 A 42 000 kr 248 kr 542 kr 329 kr
50-63 A 55 000 kr offert offert offert
OBS! När lokala förhållanden så kräver används enskild prissättning istället för schablonprissättning. Vid avstånd över 1800 meter från befintlig anslutningspunkt beräknas alltid en individuell anslutningsavgift. Som lägst blir kostnaden densamma som motsvarande anslutning inom 1800 meter från en befintlig anslutningspunkt.
Pristabell Företagskund (80 Ampere och högre)
Servis- säkrings- storlek | (A) | Abonnerad | effekt (kW) | |
Ström (A) | Från kW | Till kW | ||
80-125 | Offert | 80-125 | 55,36 | 86,5 |
160 | Offert | 125-160 | 86,5 | 110,72 |
200-250 | Offert | 200-250 | 138,4 | 173 |
315-500 | Offert | 250-500 | 173 | 346 |
600-750 | Offert | 500-750 | 346 | 519 |
800-1 000 | Offert | 750- 1 000 | 519 | 692 |
1 250 | Offert | 1 000- 1 250 | 692 | 865 |
1 500 | Offert | 1 250- 1 500 | 865 | 1 038 |
1 500 | 1 038 | uppåt |
När det gäller en nyanslutning för 80 A och högre baseras anslutningsavgiften på ditt företags servissäkring. Pris för nyanslutning av abonnemang från säkringsstorlek 80 A och uppåt lämnas alltid en offert. Från säkringsstorlek 80 A och uppåt tillämpas effekttariff samt strömtransformatormätning. Priser exklusive moms.
Minskning av abonnemang
Vid minskning av huvudsäkring eller abonnerad effekt kan kund inom två år återgå till tidigare huvudsäkring eller abonnerad effekt kostnadsfritt. Annars enligt villkor för ”ökning av abonnemang”. Ändring skall alltid föregås av föranmälan.
Ökning av abonnemang
Vid utökning av abonnemang utgår anslutningsavgiten som mellanskillnaden i aktuell prislista mellan ny huvudsäkring eller abonnerad effekt och tidigare huvudsäkring eller abonnerad effekt. Minsta kostnad är lika med faktisk kostnad. Ändring skall alltid föregås av föranmälan.
Avslutande av abonnemang
Hör av dig till vår kundkontakt. När vi tagit ner mätanordningen och om ni vid ett senare tillfälle önskar återansluta anläggningen, kommer detta att föranleda kostnader. Vid återanslutning krävs även intyg från en behörig elinstallatör om att anläggningen är intakt.
Steg 1.
a) Kontakta elinstallatör som gör din anmälan här eller
b) Gör din anmälan själv genom att fylla i och skicka in den här blanketten. Observera att den senare endast gäller för privatpersoner och för företag som t ex anordnar event.
Steg 2.
Posta din beställning till Dala Energi, Box 254, 793 26 Leksand.
Steg 3.
Vi återkommer med en offert och efter ditt godkännande utför vi vårt arbete.
Steg 4.
Elinstallatören utför sitt arbete
Steg 5.
Ditt hus får el
Personer och företag som bygger ett nytt hus eller anordnar till exempel event, marknader eller andra kortvariga aktiviteter behöver ofta tillfällig överföring av el eller fiber. Detta kallar vi för Tillfällig överföring. Det dessa har gemensamt är att det handlar om en tillfällig överföring som inte varar längre än ett år, och oftast betydligt kortare tid än så.
Vi sätter upp den tillfälliga överföringen eller byggströmmen i närmsta möjliga anslutningspunkt. Du som beställare ansvarar sedan för kabel fram till tomt eller objekt. Beställningen vill vi ha minst fyra veckor innan leverans. Skriv ut och posta den här anmälan. Du kan alltid anmäla om tillfällig anläggning eller byggström via din elinstallatör. Om du anlitar en elinstallatör så görs anmälan via Föranmälan.nu.
På blanketten anger du storleken på mätarsäkringen samt datum för inkoppling. Blanketten kan mailas till info@dalaenergi.se alternativt postas till Dala Energi, Box 254, 793 26 Leksand.
25 A 2 500 kr exkl moms
Pris gäller vid egen byggcentral. Vid hyra av byggcentral från Dala Energi tillkommer kostnad med 30:-/dygn för 25 A.
63 A 3 500 kr exkl moms
Pris gäller vid egen byggcentral. Vid hyra av byggcentral från Dala Energi tillkommer kostnad med 49:-/dygn för 63 A.
80 A och uppåt
Pris lämnas via offert.
Ordinarie nätavgifter samt elhandelsavgift tillkommer.
Från månad 7 tillkommer en extra nätavgift på 500 kr exkl moms/månad
Vad är ett elnät?
Vad är elhandel?
Vad består elnätsavgiften av?
Hur gör jag för att få en kabelanvisning?
Vad händer om jag glömmer att säga upp mitt elnätsavtal när jag flyttar ut?
Elnätet är ledningarna som transporterar elen hem till dig. Vem som äger ditt elnät kan du inte bestämma själv, det beror på var du bor. Just eftersom du inte kan bestämma själv, kontrolleras vi som elnätsbolag av Energimarknadsinspektionen som bestämmer vilka priser vi får sätta.
Elhandel är elen som fraktas i ledningarna, och som du sedan använder när du tänder lampan eller sätter på teven. Elhandeln – alltså vem du köper själva elen av, kan du däremot välja helt själv. Vissa elbolag säljer bara själva elen och äger inga elnät. Dala Energi har Dalakraft som anvisat elhandelsbolag.
Elnätsavgift är det du betalar för drift och underhåll av elledningarna samt transport av elen fram till din bostad. Elnätsavgiften består av två delar: abonnemang och elöverföring. Avgiften för abonnemanget är fast och avgörs av hur stor huvudsäkring du har. Elöverföringsavgiften baseras på din förbrukning och debiteras per överförd kilowattimme.
Oavsett vilken leverantör du har valt att köpa din el av, betalar du alltid elnätsavgiften till det företag som äger elnätet på orten där du bor. Eftersom elnätsverksamheten bedrivs i monopol finns en tillsynsmyndighet som verkar för att garantera en god leveranskvalitet och att nätägarna tar ut skäliga avgifter. Denna myndighet är Energimarknadsinspektionen.
När man betalat sin nätavgift har man tillgång till hela det nationella elnätet. Det är fritt att köpa elen från den leverantör som man själv önskar, oavsett varifrån i landet elen kommer. Nätägaren har möjliggjort denna fria handel genom att betala avgifter till ägarna av överliggande region- och stamnät. I kundens nättariff ingår därför nätägarens kostnader till överliggande nät.
Behöver du ledningsanvisning anmäler du det i Ledningskollen i god tid innan grävarbetet skall påbörjas. Kartunderlag där våra nyttigheter är inritade skickas normalt inom 3 dagar. Behöver ni fysisk ledningsanvisning efter kartutskick skall även detta anmälas genom Ledningskollen. Vi behöver upp till 5 arbetsdagar innan vi kan lova att påbörja ledningsanvisning på plats, så var ute i så god tid som möjligt. Detta för att ha en god arbetsplanering för oss.
Ledningsvisning är kostnadsfri om du anmäler detta minst 5 arbetsdagar i förväg. I annat fall så kommer en avgift att tas ut på 1 780:- inkl moms. Denna avgift utgår också om man begär utsättning på samma sträcka ytterligare en gång. Vid ledningsvisning av en kunds egen anläggning faktureras faktisk kostnad. Gräns för kundens anläggning är vid första anslutningspunkt. Om du av misstag skulle gräva av en elkabel som tillhör Dala Energi och du inte har begärt kabelanvisning kan du bli ersättningsskyldig.
Om du missat att höra av dig eller om ingen ny kund har anmält inflytt på adressen, är du fortfarande betalningsansvarig och fortsätter att få fakturor från oss. Det är därför viktigt att du säger upp ditt avtal i tid.
Har jag rätt säkringsstorlek?
Den fasta abonnemangsavgiften är beroende av säkringsstorlek.
Se rekommendationer gällande säkringar här nedan:
Storlek | Årlig förbrukning | Max effektuttag | Färg på bottenplattan |
---|---|---|---|
16 A * | 0 - 20 000 kWh/år | 11 kW | Grå |
20 A ** | 20 000 - 25 000 kWh/år | 14 kW | Blå |
25 A | 25 000 - 30 000 kWh/år | 17 kW | Gul |
35 A | 30 000 - 40 000 kWh/år | 24 kW | Svart |
50 A | 40 000 - 55 000 kWh/år | 35 kW | Vit |
63 A | 55 000 - 70 000 kWh/år | 44 kW | Koppar |
** Har du elpanna, många element, bastu eller stora elektriska motorer kan du behöva en 25 A säkring.
18 § Elleverantörer och nätkoncessionshavare som träffar avtal med konsumenter ska på sina webbplatser lämna tydlig information om
1. konsumentens rättigheter,
2. hur konsumenten ska gå till väga för att lämna klagomål,
3. vilka organ konsumenten kan vända sig till för information eller tvistlösning, och
4. oberoende användarrådgivning, där konsumenterna kan få råd om tillgängliga energieffektivitetsåtgärder och jämförelseprofiler.
Läs mer om dina rättigheter här.
Information om avbrottsersättning och skadestånd
Visste du att om du har drabbats av ett sammanhängande strömavbrott som varar längre än tolv timmar har du normalt sett rätt till ersättning? Läs mer här.
Oberoende användarrådgivning
Hos nedanstående kan du som konsument få oberoende användarrådgivning t ex råd om tillgängliga energieffektiviseringsåtgärder och jämförelseprofiler:
Leksand kommuns energi- och klimatrådgivning
leksand.se
Energimarknadsbyrån
Energimarknadsbyrån är en självständig byrå som kostnadsfritt informerar och ger råd och vägledning i frågor som rör elmarknaden.
www.energimarknadsbyran.se
Vi vill hela tiden bli bättre. Och det blir vi genom att lyssna på dig som är kund. Har vi inte lyckats leva upp till dina förväntningar? Hör av dig till oss!
Om du inte är nöjd med oss, ska du i första hand vända dig till vår kundkontakt. Ring oss på telefon 0247-738 20 (vardagar 08:00-21:00, helger 10:00-14:00).
Reklamation
Om du inte är nöjd med svaret från kundkontakt, kan du skicka in en reklamation till Kundkontakt. Reklamationen hanteras av vår reklamationsavdelning.
Gör en reklamation
Skadestånd
Har vi orsakat dig skada, till exempel i samband med ett strömavbrott, kan du göra en skadeståndsanmälan. Anmäl din skada genom att fylla i en Skadeståndsblankett.
Vill du ta ditt ärende vidare för att få opartisk rådgivning, eller få hjälp med att få ett ärende prövat, finns det ett flertal externa parter du kan vända dig till. Deras uppgift är att hjälpa dig utifrån konsumentlagstiftningen. Läs mer om rådgivning och tvistlösning.
Kommunala konsumentvägledare finns i de flesta kommuner och rådgivningen är gratis. De kan ge dig råd vid klagomål eller om du har hamnat i tvist med ett företag. Kontakta din kommun för ytterligare information och kontaktuppgifter.
Konsumenternas energimarknadsbyrå är en självständig byrå som kostnadsfritt informerar och ger råd och vägledning i frågor som rör elmarknaden. De kan ge dig vägledning om hur du går vidare om du har en tvist med ditt elnäts- eller elhandelsföretag och vill få ditt ärende prövat.
Konsumenternas energimarknadsbyrå
Energimarknadsinspektionen (EI) är tillsynsmyndigheten över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme som ska se till att de fungerar så bra som möjligt. De granskar exempelvis nätbolagens avgifter och leveranskvalitet i elnätet. Hit kan du vända dig till exempel om vill pröva om en anslutningsavgift är skälig.
Energimarknadsinspektionen
Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statlig myndighet som kostnadsfritt och opartiskt prövar tvister mellan näringsidkare och konsument. Hit kan du vända dig om du inte är nöjd med ett beslut.
Allmänna reklamationsnämnden
Du kan också låta pröva en eventuell tvist i allmän domstol, till exempel om en part inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut. Tingsrätten är då första instans. Domstolen är objektiv och opartisk.
Sveriges domstolar
Funderar du på att producera egen el? Som elnätsföretag är vi positiva till mikroproduktion av el. Det ska vara lätt att komma igång och producera egen el.
Skulle du vilja veta hur mycket solceller just din fastighet skulle kunna producera? Dalakraft har en applikation där du genom att fylla i din adress omedelbart får ett resultat om energimängden, pris inkl installation och hur mycket du skulle kunna spara årligen. Klicka här för att komma direkt till Räkna med sol.
Du som producerar el och matar in el du inte själv förbrukar till övriga elnätet, får under vissa förutsättningar skattereduktion för det. Dala Energi ersätter dig för den nätnytta du bidrar med. Ersättning nätnytta: 4,0 öre/kWh.
Läs mer på Skatteverkets sida
Mikroproduktion av förnybar el
Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el.
Läs mer om mikroproduktion på Energiföretagen Sverige.Har du frågor om mikroproduktion mejla din fråga till oss på info@dalaenergi.se
Vi arbetar ständigt för att modernisera elnätet med högre driftsäkerhet, bättre leveranskvalitet och framförallt en betydligt minskad risk för strömavbrott. Uttjänt markkabel byts ut mot ny modern kabel, och gamla oisolerade luftledningar raseras.
Här kan du se våra pågående elnätsprojekt. Om din by inte finns kan det vara så att den ännu inte är upplagd, kontakta vår kundkontakt för mer information.
Skriv in namnet på din by i sökrutan. Samtliga pågående elnätsprojekt visas efter sökrutan.
(gällande fr.o.m. 2020-01-01). Tillsyn av avgifter och villkor utövas av Energimarknadsinspektionen.
Säkrings- storlek | Pris exkl moms | Pris inkl moms | öre/kWh | |
---|---|---|---|---|
Ampere | Abonnemang kr/år | Elöverföring öre/kWh | Abonnemang kr/år | Elöverföring öre/kWh |
16 lägenhet * | 1 434 | 15,50 | 1 792,50 | 19,38 |
16 | 3 253 | 15,50 | 4 066,25 | 19,38 |
20 | 4 515 | 15,50 | 5 643,75 | 19,38 |
25 | 5 647 | 15,50 | 7 058,75 | 19,38 |
35 | 7 898 | 15,50 | 9 872,50 | 19,38 |
50 | 11 277 | 15,50 | 14 096,25 | 19,38 |
63 | 14 254 | 15,50 | 17 817,50 | 19,38 |
*Nättariff för ”lägenhet” tillämpas endast för lägenhet i fastighet** med gemensam elanslutning för minst 3 abonnemang, dvs 1 huvud-abonnemang och 2 lägenhetsabonnemang
**Med fastighet avses huskropp där året runt-boende är möjligt
Energiskatt 2020
44,13 öre/kWh (35,3 öre/kWh exkl. moms)
32,13 öre/kWh (25,7 öre/kWh exkl. moms) för de med reducerad energiskatt
Regereingen har beslutat att höja energiskatten från och med 2021-01-01.
Energiskatten höjs med 0,3 öre/kWh från årsskiftet. Nya priser blir
44,50 öre/kWh (35,6 öre/kWh exkl. moms)
32,5 öre/kWh (26 öre/kWh exkl. moms) för de med reducerad energiskatt
Prislista_högspänningskunder (200101)
Avgifterna gäller exkl moms. Tillsyn av avgifter och villkor utövas av Energimarknadsinspektionen.
Prislista_lågspänningskunder (200101)
Avgifterna gäller exkl moms. Tillsyn av avgifter och villkor utövas av Energimarknadsinspektionen.
Nät 2012 H (rev) Högspänningskund
Nät 2012 K (rev 2) Konsument
Nät 2012 N (rev) Näringsidkare
Ersättning nätnytta
3,2 öre/kWh exkl. moms (4,0 öre/kWh inkl. moms)
Kontroll av mätare på kundens initiativ 2 452:- 3 065:-
Byte av huvudsäkring (gäller nedsäkring)
Fast pris 716:- 895:-
Information om avbrottsersättning och skadestånd
Visste du att om du har drabbats av ett sammanhängande strömavbrott som varar längre än tolv timmar har du normalt sett rätt till ersättning? Läs mer här.
Dala Energi hjälper Falu Energi & Vatten att modernisera elnätet https://t.co/HANtyNZfd7